dzbwrrpz

Merricks House / Wood/Marsh

first_img Projects Australia “COPY” Merricks House / Wood/Marsh Photographs:  Jean-Luc Laloux , David GossText description provided by the architects. The site overlooking the Mornington Peninsula is approached by a long winding drive through an established vineyard. On approach, the house gives little away, presenting an abstract, modest façade as it appears from behind a break in a large hedge. Save this picture!© Jean-Luc LalouxRecommended ProductsSkylightsVELUX CommercialLonglight 5-30° – Modular SkylightsWoodTechnowoodPergola SystemsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornEntering between tall earth walls, a long corridor curves beyond view as the timber ceiling drops into the distance. Upon reaching the lowest point of the corridor, large windows slice through the earth walls to reveal a dramatic view south across the vines to the ocean beyond, to the north a dark strip of water cuts through a courtyard reflecting the sky. Save this picture!© Jean-Luc LalouxFurther along the central spine, the ceiling arcs up and the view unfolds as two large living spaces intersect the corridor. A staircase ascends beyond, and appears to hover above the vines. A discreet opening accesses a further volume beyond. Containing main bedroom, ensuite and private terrace, the elevated space affords views over the hilltop to the valley beyond. Save this picture!© Jean-Luc LalouxPrimarily a holiday and weekend residence, three bedroom wings are accessed through discreet openings in the central corridor. Allowing autonomy between visitors, this layout assures the house doesn’t appear empty when not fully occupied. Save this picture!© Jean-Luc LalouxThe brief called for a large, flexible family home of a high quality with a sense of solidity and materials that age well with minimal upkeep. The scope of work also included building new facilities for the property managers. Save this picture!© Jean-Luc LalouxSix bedrooms accommodate a growing family with a range of spaces that can be enjoyed in differing weather conditions. As such a range of terraces and courtyards appear between, or within the timber volumes, providing varying degrees of shelter. A basement cellar provides storage for wine including that produced on the property. Save this picture!© David GossA restrained palette of textures and colours echo the burnt timbers and sun-bleached earth of a harsh Australian environment, contrasting against the verdant manicured vineyard. The bold charcoal and off-white exterior gives way to a warmer more neutral interior palette to complement the client’s substantial art collection. Save this picture!© Jean-Luc LalouxThe structural engineer and rammed-earth contractor were involved early in the design process to ensure the seamless integration of services, openings and frameless glazing with the rammed earth. A landscape plan was developed that, when implemented will add further complexity to the act of concealing and revealing views through and across the landscape. Save this picture!© Jean-Luc LalouxTimber pergolas and external blinds are used as screening devices, mediating sunlight as it moves across the house. Thickened walls allow deeply recessed windows, shaded from the summer sun and provide opportunity to recess window frames to achieve a thermal break. Save this picture!© Jean-Luc LalouxNatural materials with a low embodied energy rating are used throughout the building. All spaces are cross ventilated and each building volume can be heated and cooled independently depending on how the house is occupied. The building utilises the insulation properties of rammed earth. Save this picture!PlanThe property is not connected to mains water, all rain water is harvested and used throughout the house. Water collected in the dams is used for irrigation. All sewerage is treated on site.Project gallerySee allShow lessAD Classics: Jewish Museum, Berlin / Studio LibeskindArchitecture ClassicsSingapore University of Technology and Design / UNStudio + DP ArchitectsArticles Share Merricks House / Wood/MarshSave this projectSaveMerricks House / Wood/Marsh Save this picture!© Jean-Luc Laloux+ 18 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/91017/merricks-house-woodmarsh Clipboard Houses Architects: {:text=>”Wood/Marsh Pty Ltd Architecture”, :url=>””}; Architects:  Wood/Marsh Pty Ltd Architecture Photographs CopyAbout this officeWood/MarshOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesHousesAustraliaPublished on November 25, 2010Cite: “Merricks House / Wood/Marsh” 25 Nov 2010. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogHandshowerhansgroheHand ShowersVinyl Walls3MVinyl Finish- DI-NOC™ Glass FinishPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceCommunications2NIntercom – 2N® IP VersoCurtain WallsIsland Exterior FabricatorsPace Gallery Envelope SystemMetal PanelsTrimoModular Metal Wall – Qbiss OneConcreteSika3D Concrete PrintingMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Gun Metal Grey with Arconic Tectur-Al™GlassDip-TechCeramic Printing for Public TransportationBeams / PillarsBlumer LehmannTimber Construction in Cambridge MosquePorcelain StonewareCeramiche KeopeCeramic Tiles – 9Cento MosaicTiles / Mosaic / GresiteRakoFloor and Wall Tiles – Serie PiazzettaMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/91017/merricks-house-woodmarsh Clipboard CopyHouses•Australia “COPY”last_img read more